TÜRKİYE’NİN SU KAYNAKLARI ÜZERİNDEKİ BASKI ARTIYOR
Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde, Devlet Su İşleri tarafından tamamlanan 564 tesis için toplu açılış töreni düzenlendi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, temiz su kaynaklarına erişimin önemine dikkat çekti. Yılda 224 milyon metreküp içme suyu temin edeceklerini belirten Erdoğan, suyun stratejik önemine vurgu yaparak şunları söyledi:
TEMİZ SUYA ERİŞİM KISITLI
“Suyun kullanımı arttıkça stratejik önemi daha da artıyor. Tarım, enerji, ulaşım gibi sektörlerdeki su ihtiyacı sürekli artıyor. Dünya suyunun %97,5’i tuzlu suları oluşturur. İnsanların kullanabileceği tatlı su miktarı oldukça sınırlıdır. Tatlı suyun sadece %1’i kullanılabilir durumdadır. Temiz su kaynakları dünya tatlı su potansiyelinin sadece %0,1’ini oluşturuyor. Su, gün geçtikçe azalan, kirlenen ve tükenen bir kaynaktır.
NÜFUS ARTIYOR, SU KAYNAKLARI AZALIYOR
Temiz su kaynaklarımız, küresel ısınma, iklim değişikliği, kuraklık ve plansız sanayileşme gibi etkenlerden olumsuz etkileniyor. Hızlı tüketim alışkanlıkları ve su kirliliğinin yanı sıra dünya nüfusu 4 milyardan 8 milyarın üzerine çıktı. Nüfus artarken yağış miktarında herhangi bir artış yaşanmamıştır.
Son yıllarda doğal afetler, su baskınları, orman yangınları, kuraklık gibi olaylar daha sık görülür hale geldi. Akdeniz havzasındaki ülkeler, iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini en çok hisseden ülkelerdir.
Güney ve Batı illerinde orman yangınlarına karşı mücadele edilirken kuzey şehirleri sel felaketleriyle karşı karşıya kaldı. Doğadaki dengenin bozulması, doğal kaynakların bilinçsizce tüketilmesinden kaynaklanmaktadır. Su, toprak, hava ve ormanlarımızı korumalı, gelecek nesillere emanet olarak bırakmalıyız.
SU, BEKAMIZ İÇİN ÖNEMLİDİR
Temiz su kaynaklarına ulaşım, ülke için bir beka meselesidir. Diğer alanlarda gecikme telafi edilebilirken su konusundaki aksaklıklar büyük sorunlara yol açabilir.
İklim değişikliğiyle mücadele konusunda aktif rol alan Türkiye, toplumsal farkındalığı artırmak için çalışmalarına devam etmektedir. Sıfır atık projesi ile israfı önlemeye çalışan Türkiye, 2053 yılına kadar net sıfır emisyon hedefine ulaşmayı planlıyor.
“Su yoksa tarım yok, gıda yok. Bizi yaşatan su yok demektir. Türkiye, su stresi yaşayan bir ülke olarak su kaynaklarını koruma konusunda daha dikkatli olmalıdır. Devlet ve vatandaşlar olarak su kaynaklarına gereken önemi vermeliyiz.”
patronlardunyasi.com